Zotify

Otázku financí určitě nelze brát na lehkou váhu. Ten, kdo je nemá k dispozici, je totiž permanentně v ohrožení, že nebude za něco schopen zaplatit.

Plachtou pod bazén musíte začít

Když se rozhodnete koupit nadzemní bazén ve tvaru kruhu nebo oválu, který si sami dokážete postavit a naplnit vodou, musíte začít nejprve přípravou terénu. Nemůžete stavět bazén přímo na trávníku a pokládat jej, kam vás napadne, příprava podloží a volba správného místa je klíčová pro jeho další využívání. Proč se musíte zaměřit na přípravu terénu a nenechávat nic náhodě?

napouštění vody do bazénu

Šikmá plocha – pokud postavíte bazén v terénu, který není ideálně rovný, bude to v každém případě vypadat z dálky nepřirozeně. Zároveň se vám může více vylévat voda ven z místa, které je na nejnižším bodě. A možná, že na níže položenou část konstrukce bude působit větší tlaková síla, která může způsobit problémy s provozem bazénu.

Travnaté drny – tráva roste obvykle v trsech a každý z nich svým způsobem vytváří jakousi vybouleninu vůči okolnímu terénu. Výjimkou je snad pouze golfový trávník, který je dostatečně zhutnělý a neustále udržovaný. Dno bazénu na běžném zahradním trávníku tak může být vystaveno v některých místech většímu namáhání. Proto se terén před pokládkou bazénu obvykle zbavuje trávy, vysypává se prosetou zeminou či prosetým pískem a teprve pak se na něj bazén pokládá.

voda v bazénu

Geotextilie – říká se jí také plachta pod bazén chlorito.cz. Ta se postará o to, aby tlak podloží na dno bazénu byl mírnější, aby na něj tolik nepůsobily drobné nenovosti, jako jsou kamínky, kousky větviček a podobné velmi drobné předměty, které zůstanou na zemině i po jejím prosetí sítem. Geotextilie se také stará o to, aby ke dnu bazénu neprorůstaly kořeny trav, okolních rostlin keřů a stromů. Zároveň chrání dno před kontaminací plísní a hniloby, což je obvyklý proces při pokládání jakýchkoli těžších předmětů přímo na zem. Tohoto jevu si snadno všimnete, pokud byste položili např. plechový či plastový sud na trávník a nechali jej tam naplněný vodou po dobu několika měsíců, poté se vám dno může obalit plísní. Plíseň ze sudu u odstraníte snadno, ale půjde-li o velkou plochu bazénu, tak snadné to nebude.